Guide: jak na nešpatné video

Vlastní tvorba hráčů nebo zajímavá videa, nikoliv bugy nebo hacky.
----------
Own creation of players or interesting videos, not bugs or hacks.

Moderator: Forum moderator

Forum rules
Tato sekce slouží ke zveřejňování vlastní tvorby hráčů nebo zajímavých videí. Nikoliv k hlášení bugů nebo hacků, k tomu je určena >>SOUKROMÁ KOMUNIKACE S ČLENY GM TÝMU<<. Nevhodná témata budou uzavřena nebo smazána.
----------
This section is used to post own creation of players or interesting video. Not to report bugs and hacks, for it is designed >>PRIVATE COMMUNICATION WITH GM TEAM MEMBERS<<. Offtopics will be closed or deleted.
majko
Posts: 845
Joined: 09 Nov 2013, 11:43

Guide: jak na nešpatné video

Postby majko » 14 Mar 2014, 12:17

Zdravím. Už nějakou dobu přemýšlím nad sepsáním mých myšlenek na téma dobrého WoW videa. Vede mě k tomu hlavně obrovská vlna různých, které jsou považována za dobrá, ale přitom postrádají jakoukoliv myšlenku či vtip. Výjimkou není ani ohraná hudba či nevkusné efekty, bohužel. V guide budou pouze moje zkušenosti a názory, nemusí se shodovat s vašimi a je jen na vás, jestli si z téhle guide něco vezmete, nebo ne. Zkusím to tedy nějak smysluplně sepsat. Rozdělím to do pár hlavních bodů.

http://yenn.kx.cz/backepdal.png

Možná jsem měl začít tímhle. Určitě jsem měl. Tak se posuneme ještě trošku dozadu, před intro. Ještě než začnete video tvořit, musíte si promyslet pár věcí.

Komu bude video určeno? Všeobecné skupině hráčů, kteří si rádi užijí nějaký ten "Ownage time", nebo spíše hráčům dané class, v tom případě se jim bude určitě hodit pár rad? Nebo PvP hráčům, kteří pravděpodobně ocení nejvíc arény, kde je nejlépe vidět, jak zvládáte svojí class, a možná tam uvidí i sebe? Nebo záběry z BG, proti gearově slabším protihráčům, ale zase jich zvládnete najednou šest? Ze všeho po troše? To už je na vás, jak se rozhodnote a zvládnete.

Chcete mít ve videu duely? Pokud ano, proti komu? Pravděpodobně proti nejlepším z dané class na serveru. V Durotaru? Ne. Zaleťte si na nějaké zajímavé místo, v Outlandu jich je hodně, ale určitě nejen tam (osobně moc duely ve videích nemusím, ale zjistil jsem, že zase hodně lidí ano).

V jakém duchu bude video editnuto? Myslíte to vážně se svým ratingem, budete tedy ukazovat svoje nejlepší arény, chcete ukázat, že jste lepší než ostatní? Nebo chcete udělat raději video, kde si budete ze všech dělat prdel? To musíte promyslet dopředu, protože v takovém duchu by potom mělo být stříháno celé video (nebo alespoň časti, které jsou nějak smysluplně odděleny).

Hrajete se Skypem? Nestydíte se? Přidejte do videa vaši konverzaci u arény. Hodně lidí se pak s videem víc ztotožní, uvidí "pod pokličku" a ujistí se, že i ten rank 1 warrior je přecejen pořád jen člověk. Skype nedoporučuju v celém videu, pouze v částech. Na pozadí může klidně hrát nějaká klidná hudba, samozřejmě rozumně ztlumená, aby bylo slyšet rozhovor. Hudba určitě jen instrumentální, bez vokálů. Pokud se nějakou chybou stane, že je slyšet pouze jen vás (špatné nastavení Frapsu apod.), záznam tam nedávejte, tak nějak to ztrácí smysl. Snažte se nenadávat... některým lidem to třeba přijde vtipné, já se chytám za hlavu. A už vůbec se nehádejte se spoluhráčem, toho máme všichni dost na lolku, ne?

Backpedal. To nechcete. Pokud děláte video a chcete vypadat seriozně, prosím, dejte si na S nějaký spell, ať nechodíte dozadu. Nejlépe něco s velkým CD, bublinu nebo tak, to vás to hned rychle odnaučí. Věřte mi, chodit dozadu nepotřebujete. Za 2 dny si zvyknete.

Nebackpedalování jde ruku v ruce bindům - pokud klikáte, nedělejte video... No dobrá, jestli jste rank 1 na Stormscale a klikáte, klidně video udělejte. Ale jelikož klikáte, rank 1 na Stormscale s největší pravděpodobností nebudete. Takže žádné video, žádné slzy a ztracený čas.

Čisté UI. Lidé jsou líní. Velmi důležitá část. Chápu, že když hrajete se svým UI několik měsíců, ne li let, jste na něj zvyklí a znáte každé zákoutí všech zaprděných addonů, které používáte. Pochopte ale, že divák váš interface vidí pravděpodobně poprvé ve svém životě, a pokud vám tam začne blikat 30 kontrolek jako u padajícího Boeingu, health bary máte posunuté z jedné strany na druhou, k tomu přidáte ještě nepřehledný Gladius... No já bych padající Boeing neuřídil. Pak se chudák divák v lepším případě jen neorientuje, v tom horším si nějak ve své zmatenosti ublíží, a v tom nejhorším vaše video vypne, což je jediná věc, která by vás měla zajímat. Lidé jsou od přírody líní, snaží se vyvarovat jakékoliv zbytečné práci. Snažení se pochopit obrázků a čisílek mají dost ze školní matiky. Takže buď to vzdají a video vypnou, nebo se budou snažit pochopit, o co ve vašem UI jde, což se jim povede přinejlepším po prvních 5 ti minutách (záleží na vašem editu no a hroznosti UI) a tak si budou z prvních 5 ti minut pamatovat jen vaše UI, nebo to vzdají a budou se tak jen dívat na obrázky a umírající protihráče, bez jakéhokoli pochopení, že co se to zrovna jako stalo. A to nechcete, ne? Nejlepším řešením je defaultní UI od Blizzardu, pokud vám nestačí, stáhněte si třeba Gladius a nějaký jednoduchý addon na protivníkovy CD. Víc nepotřebujete!

Volba hudby. Hudbu vybírejte před samotným střihem, samozřejmě. Měly by to být songy neohrané a neměly by nijak vyčnívat, tedy žádné zvracení do mikrofonu, nadávky, rasismus, rap apod. Celkově rap, nějaký hard metal a podobné styly, které poslouchá jen malé procento lidí, se moc nehodí. Raději zvolte nekonfliktní songy, které vůbec nemusí mít na Youtube 200 milionů zhlédnutí (třeba Avolnation - Sail jsem dal do videa v době, kdy mělo nějakých 100k zhlédnutí).
Tak se trochu snažte, založte si Spotify/otevřete Youtube a hledejte.



http://yenn.kx.cz/intro.png

Samotný úvod je velmi důležitá část. Zahrnuje několikavteřinové reklamní spoty serverů, na kterých byly samotné ingame záběry točeny, a také serverů, na které se po vydání video uploaduje. Získáte si tedy očko u serveru, na kterém hrajete a máte i větší šanci, že vám na uploadovém serveru dají větší možnosti, ze kterých pak plyne víc zhlédnutí a tak dále. Po krátkých reklamách přichází konečně část, kde se můžete nějak předvést. Pokud vymyslíte originální intro s vkusným nápisem, fajnovou hudbou, hned se zvyšuje vaše šance na to, že upoutáte diváka na minimálně další minutu, a ten hned jen tak nevypne váš výtvor se znechucením v očích. Špatné video poznáte už podle intra.

Osobně si myslím, že pokud dáváte do svého videa nějaké efektoidní klipy s názvy serverů, brutální hudbou a tak, měli byste použít jejich oficiální klip, ne svůj vlastní. Nějak si nedovedu představit, že by na ČT změnili třeba logo UEFA a pustili by tam úplně jinou znělku. To se prostě nedělá, je to neslušné. Navíc si lidé lépe zapamatují jeden klip serveru, než kdyby v každém videu byl klip nějaký jiný, lépe se tak s videem ztotožní (samozřejmě to co jsem teď napsal platí za předpokladu, že server nemá jako svoje oficiální intro jen nejvíc vykradený overused template světa). Upravit ten klip ale určitě můžete. Ať třeba jen zrychlením, aby vám líp seděl do hudby nebo třeba barevně, aby víc ladil. To už je na vás.

Jo a nedávejte si tam intro z WCM, když to nedáte na WCM. Je to na hlavu.

Po znělkách serverů přichází část, kde se už můžete víc předvést. Velice populární je krátký sestřih nejlepších záběrů z videa, které následuje efektivní vpád názvu samotného videa. V praxi to vypadá asi nějak takhle: AT intro, WCM intro... krátká pauza (~3 sec), čekání na hudbu... SWD Blind, velký crit, další velký crit, reflect poly... hudba se pomalu zrychluje, napětí se stupňuje... reflect deep freeze, ice block death coil, CS do Fel domi... zpomalení hudby, ztmavení obrazovky... BUM! HONZA 1 FT. JOZEF Z OHRANÉ DOLINY.

A pokud je moviemaker dost zdatný v ovládání AAE (rozuměj umí zkopírovat defaultní efekty), přidá k onomu BUM! ještě nějaký ten oheň a exploze, aby to vypadalo cool. Směšné!

Rád bych podotkl, že pokud netočíte na alespoň 45 fps, nedávejte do hry zpomalené záběry. A pokud se bez nich neobejdete, nezpomalujte video víc než na nějakých 25 fps. Pod 25 fps pak pozná i slepý, že video není plynulé a celkově ten efekt ztrácí... efekt video to pak shazuje ještě níž. A zbytečně.

Přikládám příklad. Intro z mého prvního videa. Točil jsem na nějakých 20 fps, a ještě jsem si to dovolil zpomalit. Hotový atentát na divákovo oko. I když pravdou je, že v roce 2009 se toho tolerovalo víc než dnes.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=B9yOFkt0V2o[/youtube]
Další věcí je hudba. Nepoužívejte "epickou" hudbu. Ne! Prostě ne. Za dobu, co je svět Warcraftu na světě, bylo videí vytvořených opravdu, opravdu hodně. A kolik z nich obsahovalo "epickou" hudbu v intru? Tipnu si takových 80%. Tomu se budu ale věnovat podrobněji později u hudby.

K oblíbeným motivům inter patří i záběry z modelvieweru. Upřímně... Jak vypadá vaše postava uvidíme ve hře nebo třeba za 20 vteřin ve vašem videu. A tancující gnom byl naposledy vtipný po začátku Studené války. Možná byste měli projevit trochu víc kreativity.

Těch šablon, na kterých samozvaní moviemakeři zakládají svoje videa, je hodně. Dám vám jednu radu, která bude sedět snad do všech bodů této guide (až na UI) - buďte kreativní. Vymýšlejte. Uděláte dobré intro a upoutáte diváka, který má dost věcí na práci, než se dívat na vaše špatné video. Musíte zaujmout a zajímavé intro je pro to dokonalá příležitost.

Takže abych to shrnul.

1) Buďte kreativní. Dívejte se kolem sebe a určitě dostanete nápad na nápadité intro. Nemusíte ho vymyslet hned první den. A pokud jste hrr! a nemůžete se dočkat, až začnete tvořit a nechcete tak ztrácet čas intrem, které nemůžete vymyslet, dělejte jinou část, stříhejte arény. Třeba dostanete nápad na intro později.
2) Žádná epická hudba (jsou výjimky! Např. Tales of the Past)
3) Žádný oheň a exploze (jsou výjimky! Např. Bebep)
4) Žádný modelviewer. Pokud ano, udělejte nějakou scénku. Vtipnou. A kreativní. Protože založit blood elfa a dát /dance umí každý.
5) V módě jsou minimalistické nápisy, texty. V jednoduchosti je krása. Žádné široké fonty, světla apod. Navíc málokoho zaujme nápis, který vypadá jako Wordart z Officu, kterých počet je bohužel srovnatelný s počtem epických songů.
6) A co se sestřihu zajímavých momentů týče, klidně ho tam dejte. Ale takový, který zaujme. SW:D Blind jsme viděli už 30 000x, natož váš backpedal ve slow motion.

Pokud nejste s to vymyslet něco opravdu originálního či vtipného, nevadí. Držte se těch pár rad o hudbě, modelvieweru, zpomaleních či textu a vaše intro nebude špatné. Jen prostě nebude skvělé. Ale to můžete přece dohnat jinde!

Příklad dle mě dobrého intra, které zaujme:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cpF54IF ... PYhqk3YG9g[/youtube]

Neohraná hudba, pár zajímavých momentů. Kdo viděl intro na seriál, který parodujeme, možná se i pobaví. Samozřejmě kvalita není top, vlastně je hrozná, ale opět - 3 roky staré video.

První část je tímto u konce, budu tohle vlákno postupně upravovat.
Last edited by majko on 14 Mar 2014, 15:24, edited 1 time in total.

hlavmen
Posts: 1735
Joined: 10 Oct 2011, 15:05
Location: Třebíč

Re: Guide: jak na nešpatné video

Postby hlavmen » 14 Mar 2014, 13:34

Ok, přesně tohle jsem potřeboval a myslim, ze nejsem jedinej z tohohle serveru :D
Jen mam v tom trosku gulas, ze něco pises ironicky a něco ne, takze nevim kdy si dělas srandu a kdy to mam brat vazne. Měl bych strasne moc otazek, ale momentalne si zadne vybavit nedokazu, kdyztak se zeptam PM :D

Kadaji
Posts: 472
Joined: 13 Jul 2012, 23:35

Re: Guide: jak na nešpatné video

Postby Kadaji » 14 Mar 2014, 14:07

Majko je to všetko pekné a farebné len čo z toho že skill ti chýba :D 1000 mmr ftw

majko
Posts: 845
Joined: 09 Nov 2013, 11:43

Re: Guide: jak na nešpatné video

Postby majko » 14 Mar 2014, 14:20

Ok, přesně tohle jsem potřeboval a myslim, ze nejsem jedinej z tohohle serveru :D
Jen mam v tom trosku gulas, ze něco pises ironicky a něco ne, takze nevim kdy si dělas srandu a kdy to mam brat vazne. Měl bych strasne moc otazek, ale momentalne si zadne vybavit nedokazu, kdyztak se zeptam PM :D
Klidně se ptej tady, možná to pomůže i ostatním.

No a do příště uberu na ironii.

majko
Posts: 845
Joined: 09 Nov 2013, 11:43

Re: Guide: jak na nešpatné video

Postby majko » 14 Mar 2014, 15:25

Přidal jsem část "před točením".

Tulash&FlashW
Posts: 708
Joined: 15 Jul 2012, 23:31

Re: Guide: jak na nešpatné video

Postby Tulash&FlashW » 14 Mar 2014, 16:07

Tohle je taky výborně udělané video https://www.youtube.com/watch?v=F-3n5hPFoNw

tommy4862
Posts: 273
Joined: 05 Jan 2013, 21:48

Re: Guide: jak na nešpatné video

Postby tommy4862 » 14 Mar 2014, 18:16

http://www.youtube.com/watch?v=wpWssVkN7rw moje oblubene wow video
a dik za guide ked budem robit dalsie video urcite sem nakuknem

winterseer
Master Spammer
Posts: 25934
Joined: 08 Aug 2022, 07:22

Re: Guide: jak na nešpatné video

Postby winterseer » 08 Aug 2022, 11:26


winterseer
Master Spammer
Posts: 25934
Joined: 08 Aug 2022, 07:22

Re: Guide: jak na nešpatné video

Postby winterseer » 03 Sep 2022, 11:28

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо



Return to “Videa / Video”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests